Partaj in divort, si partajul in timpul casatoriei

In codul civil vechi, partajul nu putea fi introdus odata cu cererea de divort, numai dupa ramanearea definitive a hotararii de divort.

In noul cod civil, partajul poate si realizat odata cu cererea de divort, sau chiar in timpul casatoriei fara a divorta.

Modificarea intervine in regimurile matrimoniale pe care le pot alege sotii si in functie de alegerea lor se pune si problema partajului. La regimul separatiei de bunuri lucruile sunt deja impartite, la comunitatea legala si conventionala, se dau la o parte bunurile proprii, iar cele comune se impart in functie de contributia sotilor la dobandirea acestora, precum si la cheltuielile casatoriei.

 Ca și până acum, partajul se poate soluționa odată cu divorțul sau ulterior, atât pe cale notarială cât și în instanță.

 Partajul pe cale notarială

Se realizează ori de câte ori soții (foștii soți) se înțeleg în privința modului de partajere a bunurilor comune. În caz contrar, notarul va îndruma părțile pentru soluționare în instanță.

Costurile: de fiecare dată, se va plăti taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul notarului. Nu există o reglementare care să prevadă restituirea acestei taxe de 3% achitată statului și reținută de notariat.

 Pe calea medierii: Daca considerati impovoratoare taxa de 3%, exista oricand procedura medierii prin care semnati impreuna cu sotul un acord in fata unui mediator, urmand ca acest acord sa fie inaintat in instanta.

Taxa de timbru este in conformtiate cu art 11 OG 80/2013 privind taxele de timbru

 Partajul pe cale judiciară

Odată cu divorțul, soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partaj sau pot solicita ulterior partajul, prin cerere separată.

Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord sau va fi stabilită de instanță după administrarea probelor aferente.

Costurile: taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul de avocat dacă soții beneficiază de servicii avocațiale, cu excepția situațiilor în care părțile pot beneficia de ajutorul public judiciar conform OUG 51/2008.

 

Felurile partajului
– partajul poate fi convențional (prin bună învoială) sau judiciar (prin hotărâre judecătorească);
– dacă un coproprietar este lipsit de capacitate de exerciţiu ori are capacitate de exerciţiu restrânsă, partajul
va putea fi făcut prin bună învoială numai cu autorizarea instanţei de tutelă, precum şi, dacă este cazul, a ocrotitorului legal;
– partajul prin bună învoială poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca şi contractele;

– în cazul bunurilor imobile, pentru îndeplinirea condițiilor de valabilitate, părțile trebuie să ceară autentificarea notarială a acordului sau încuviințarea instanței.

 

Modalităţile de partajare sunt următoarele:
– în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar ce va fi stabilită;
– atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia din soți/foștii soți, la
cererea acestora;
– vânzarea bunului şi distribuirea preţului: vânzarea bunului se face în modul stabilit de soți iar în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, iar distribuirea preţului se va face în conformitate cu cotele stabilite, de comun acord sau de către instanță;

 

Valoarea bunurilor partajabile

Se stabilește de comun acord de către soți/foștii soți. Avantajul stabilirii de comun acord este dat de faptul ca seevită costurile privind expertul evaluator și se evită prelungirea duratei de soluționare a partajului.

La valoarea ce se stabilește pentru toate bunurile partajabile se calculează taxa de timbru de 3%.

 

Dacă părțile nu se înțeleg cu privire la valoarea bunurilor partajabile, instanța va numi un expert evaluator care va stabili cuantumul acesteia.

 Bunurile ce se partajează: 

bunurile mobile și imobile dobândite de soți în timpul căsătoriei.

 Efectele partajului

– dreptul de proprietate asupra bunurilor partajate se naşte de la data stabilită prin actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;
– în cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească  rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară;

Beneficiile partajului in instanta:

Daca consdierati ca aveti o cota de contributie net mai mare decat a sotului, atunci nu aveti de ce sa impartiti in jumatate intreaga dvs avere.

Aveti dreptul de a beneficia de accesul la justitie, urmand sa vi se faca dreptate, fiecare plecand din casatorie cu ceea ce a contribuit!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *