Ce pasi trebuie urmati pentru divort

Divortul poate fii finalizat rapid daca va intelegeti cu privire la toate aspectele.

Metodele de a divorta la acord sunt urmatoarele: mediere, la notar sau la starea civila.

1) Mediere: semnati un acord in fata unui mediator si in cel mai scurt timp se depune o cerere in instanta pentru a pronunta o hotarare de expedient.

2) La notar depuneti o cerere, in 30 zile sunteti chemati sa semnati din nou pentru a ramane divortul definitiv.

3) La Starea Civila

Daca nu va intelegeti in niciunul dintre metodele sus aratate: aveti oricand liber acces la justitie, putand sa lasati un judecator sa va stabileasca drepturile, fiind totodata aparat in interesele dvs de catre un avocat.

In plus, conform noilor reglementari, daca sotul care a inaintat cererea de divort decedeaza in timpul procesului, mostenitorii sai pot cere instantei pronuntarea divortului.

Cum pot divorta?

Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

PASUL 1: sotii trebuie sa se inteleaga in toate problemele: desfacerea casatoriei, custodia copiilor, numele purtat dupa divort, pensie intretinere, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Daca nu aveti copii minori puteti divorta la acord si la Notariat sau Starea Civila
de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

Daca aveti copii minori si doriti sa va intelegeti puteti apela la un mediator
Pasul  2: Depunerea cererii de divort

LA NOTAR:

Cererea o puteti depune la Notariat, vi se va da un termen de reflectie de 30 zile, urmand ca dupa cele 30 zile daca va prezentati din nou impreuna sa semnati si sa ramana definitive divortul

 

LA STAREA CIVILA:

Cererea pote si depusa la Starea civila in acelasi conditii.

 

MEDIERE:

Cererea o puteti depune la un Mediator, fiind nevoiiti sa va prezentati doar o data in fata mediatorului, semnati acordul ce va fi inaintat deindata instantei.

Pasul nr. 3: Divortul propriu-zis:

 

Daca va razganditi cu privire la divort in cazul infatisarii la Notar si la Starea Civila aveti oricand posibilitatea de a nu va prezenta dupa cele 30 zile, sau a va prezenta si sa mentionati ca nu mai sunteti de acord cu acest divort.

In acest mod, ramaneti casatoriti!

 

BENEFICII IN INSTANTA:
A gresit sotul/sotia fata de dvs? Va plati despagubiri!

Divortul din culpa este prevazut de NCC ca fiind pronuntat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Instanta poate pronunta divortul din culpa exclusiva sau, cand probele din dosar conduc in aceasta directie, din culpa comuna.
“Cu titlu de noutate absoluta, in situatia in care culpa exclusiva apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388 din Codul Civil, respectiv dreptul la despagubiri. Pentru astfel de situatii, in NCC a fost introdus dreptul la despagubiri”.  Astfel, daca pana acum exista un avantaj emotional, de acum se introduce dreptul la despagubiri.

Astfel, potrivit noilor prevederi, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Aceasta solicitare va fi solutionata de instanta de tutela prin hotararea de divort.

 

Sunteti casatoriti de peste 20 ani?

Puteti obtine plata unei prestatii compensatorii din partea sotului!


O alta prevedere din NCC da posibilitatea sotului reclamant de a solicita plata unei prestatii “care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita”.
Insa, prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani. In plus, sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere si pensia de intretinere. Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.

Cuantumul prestatiei poate fi modificat de instanta, proportional cu mijloacele debitorului si resursele creditorului.

NCC prevede ca prestatia va inceta prin decesul unuia dintre soti, prin recasatorirea sotului platitor sau cand sotul beneficiar obtine resurse de natura sa ii asigure conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei.

Beneficiati de intretinere din partea fostului sot, daca sunteti intr0un caz de incapacitate de munca!

Noul Cod Civil stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta pateste ceva, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere nu va depasi un sfert din venitul net al celui obligat la plata. Totodata, se prevede ca aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, sa nu depaseasca jumatate din venitul net al celui obligat la plata.

“In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit”, se mai prevede in NCC.

Decesul in timpul divortului

Astfel, potrivit noilor prevederi, mostenitorii sai pot continua actiunea de divort, acesta fiind admisa numai daca instanta constata culpa exclusiva a sotului parat. Pentru aceste cazuri, casatoria se socoteste desfacuta la data decesului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *