Divortul international

Sunteti amandoi cetateni romani , dar locuiti in strainantate sau doar unul locuieste in afara tarii?

Puteti divorta in Romania si nu este necesara prezenta personal  in fata instantei asa cum prevede legea in general la un proces de divort.

Nu este obligatoriu sa divortati la instanta ultimului domiciliu conjugal.

contactati-ne daca va aflati in aceasta situatie

0722304969- Av Ionela Georgescu

0726287910- Av Oana Toader

Noul Cod Civil a venit cu o noutate fata de realitatile prezente si anume: posibilitatea alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului. Conventia trebuie sa fie încheiata cel mai târziu pâna la data sesizarii autoritatii competente sa pronunte divortul, si totodata se cere a fi încheiata în scris, semnata si hdatata de soti.

Astfel, sotii pot alege de comun acord una dintre urmatoarele legi aplicabile divortului:

a) legea statului pe teritoriul caruia sotii au resedinta obisnuita comuna la data conventiei de alegere a legii aplicabile;

b) legea statului pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita comuna, daca cel putin unul dintre ei mai locuieste acolo la data conventiei de alegere a legii aplicabile;

c) legea statului al carui cetatean este unul dintre soti;

d) legea statului pe teritoriul caruia sotii au locuit cel putin 3 ani;

e) legea româna.

În cazul divortului international, daca  sotii, nu au ales aplicarea vreunei anumite legi,  atunci, este aplicabil art.2.600 C.Civ., si anume legea aplicabila divortului va fii:

a) legea statului pe teritoriul caruia sotii au resedinta obisnuita comuna la data introducerii cererii de divort;

b) în lipsa resedintei obisnuite comune, legea statului pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita comuna, daca cel putin unul dintre soti mai are resedinta obisnuita pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divort;

c) în lipsa resedintei obisnuite a unuia din soti pe teritoriul statului unde acestia au avut ultima resedinta obisnuita comuna, legea cetateniei comune a sotilor la data introducerii cererii de divort;

d) în lipsa cetateniei comune a sotilor, legea ultimei cetatenii comune a sotilor, daca cel putin unul dintre ei a pastrat aceasta cetatenie la data introducerii cererii de divort;

e) legea româna, în toate celelalte cazuri.

Este aplicabila legea romana in cazul in care legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori îl admite în conditii deosebit de restrictive, doar daca unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean român sau are resedinta în România.

Cuplurile internationale vor putea decide pe viitor ce lege doresc sa li se aplice in caz de divort conform reglemetarilor UE.

Dar, totusi, cei  care vor dori sa divorteze în alt stat decât cel de origine vor trebui sa dovedeasca ca au rezidenta sau nationalitatea statului respectiv. De asemenea, sotii trebuie sa cada de acord asupra statului în care vor oficia divortul.

Divortul international

Ce instanta este competenta sa judece divortul- romana sau internationala?

 Aceasta este intrebarea ce multi cetateni romani care locuiesc  in strainatate au au

Am constata ca multi cetateni doresc desfacerea casatoriei in Romania desi ambii nu mai locuiesc aici din motive cum ar fi: timpul de parcurgere a procedurii de divort si costurile mai mici.

Noul Cod civil vine si lamureste aceste probeleme:

Astfel, soţii pot alege de comun acord una dintre următoarele legi aplicabile divorţului:

a)       legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;

b)       legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţa obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre ei mai locuieşte acolo la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;

c)       legea statului al cărui cetăţean este unul dintre soţi;

d)       legea statului pe teritoriul căruia soţii au locuit cel puţin 3 ani;

e)       legea română.

În măsura în care, sotii, nu au ales aplicarea vreunei anumite legi, din cele premise de lege, atunci, potrivit art.2.600 C.Civ., legea aplicabilă divorţului este:

a)       legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;

b)       în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;

c)       în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;

d)       în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;

e)       legea română, în toate celelalte cazuri.

 Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.

Cuplurile internaţionale care decid să divorţeze vor putea alege, în curând, legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor, potrivit unor noi reglementari la nivelul UE.

Persoanele care vor dori să divorţeze în alt stat decât cel de origine vor trebui să dovedească, totuşi, o legătură strânsă cu acesta, respectiv prin rezidenta sau naţionalitate. De asemenea, sotii trebuie să cadă de acord asupra statului în care vor oficia divorţul.

Rapire internationala minori

Fostul partener de viata a parasit tara si fara consimtamantul dvs a luat copilul? Nu mai aveti posibilitatea de a lua legatura cu copilul dvs plecat in alta tara?

Procedura de rapire internationala de copii se refera la situatiile in care un copil este luat din tara sa de domiciliu si dus in alta tara, fara consimtamantul parintelui sau. Scopul final al procedurii este intoarcerea copilului in tara sa de resedinta obisnuita.
Drepturile conferite pentru protectia importiva rapirii internationale de minori este reglementata prin Convenţia asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga, la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992.
De exemplu, rapirea internationala de copii se poate aplica atunci cand unul din parinti pleaca cu copilul din tara si se stabileste in strainatate fara consimtamantul celuilalt parinte.
Procedura de rapire internationala de copii nu are implicatiile penale in mod uzual asociate cu actiunea de rapire. In aproape toate cazurile de acest tip, unul din parintii copilului este responsabil cu luarea copilului sau neintoarcerea lui in tara acestuia de resedinta obisnuita. In cazuri de rapire internationala de copii este important ca partile sa actioneze cat mai repede posibil.

Soluţionarea cererilor adresate de către persoana fizică, instituţia sau organismul interesat din oricare stat parte la Convenţie, pentru înapoierea copilului aflat pe teritoriul României ca urmare a unei deplasări sau reţineri ilicite este de competenţa Tribunalului pentru minori şi familie Bucureşti.

Reclamantul poate să sesizeze direct instanţa judecătorească competentă.
Dacă instanţa constată că deplasarea sau reţinerea copilului pe teritoriul României este ilicită va dispune înapoierea copilului în ţara în care acesta îşi are reşedinţa sa obişnuită şi va fixa, în chiar cuprinsul hotărârii, un termen pentru executarea obligaţiei de înapoiere a copilului.

cu titlu exemplificativ, cateva dosare castigate in domeniu de catre societatea noastra

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000782191&id_inst=3

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000775521&id_inst=3

Contactati-ne la nr tel: 0722304969 sau 0726287910