Custodia copiilor si interesul copilului

In Noul Cod Civil, regula este custodia comuna asupra copiilor, doar in caz exceptional putand fi acordata exercitarea autoritatii parintesti de catre unul dintre parinti
Odata cu pronuntarea divortului, instanta de tutela hotaraste, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.

Astfel, potrivit NCC, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel. Insa, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti. Totusi, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

NCC reglementeaza si situatii exceptionale, in care instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire.

Noul cod prevede la art. 397 alin. 2 ca dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, in afara de cazul in care instanta decide altfel. Totusi, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
Totusi, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia. In acelasi timp, instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

“Extrem de important este faptul ca persoanele divortate inainte deintrarea in vogoare a noului Cod Civil octombrie 2011, vor putea solicita custodia comuna a copiilor, chiar daca acestia fusesera incredintati celuilalt sot prin hotarare judecatoreasca

Astfel,  art. 403 din Noul Cod Civil mentioneaza  ca instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului, daca se schimba imprejurarile initiale, acest articol fiind coroborat cu art. 46 din Legea de punere in aplicare a Codului Civil: “dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *