Reechilibrarea contractului dvs de credit

Ce inseamna reechilibrarea contractului de credit?

Reechilibrarea contractului de credit se referă la o procedură prin care se modifică unele clauze ale unui contract de credit în special rata de dobândă și/sau valoarea ratei lunare, pentru a reduce impactul fluctuațiilor valutare asupra datornicilor.

Mai noi, se poate solicita si reechilibrarea graficului de ramburasare, daca, dupa o anumita perioada dobanda este disproportionata fata de principal.

Cea mai mare problema in domeniul creditelor bancare astazi clientii care, între anii 2000 și 2010, preponderent din Europa Centrală și de Est au contractat credite în franci elvețieni, considerând că aceasta era o opțiune mai avantajoasă decât creditele în moneda națională.

Cu toate acestea, după ce Băncii Naționale a Elveției a abandonat plafonul de curs valutar între francul elvețian și euro în 2015, valoarea francului elvețian a crescut semnificativ, iar clienții care au luat credite în CHF au fost afectați de o creștere bruscă a ratelor lunare, care s-a dovedit a fi greu de suportat pentru mulți dintre ei.

Cum s-a manifestat aplicarea efectiva a procedurii darii in plata? 

Ca un istoric pe termen relativ scurt, va amintim ca Legea Darii in plata, ulterior modificarilor din 2020, ofera tuturor debitorilor dreptul de a apela Procedura darii in plata, in care prioritate are Reechlibrarea contractului de credit. Mai exact, se face o medie intre cursul valutar de la data contractarii creditului si prezent , in acest mod riscul valutar este suportat atat de Banca cat si de client, nu doar de client.

Toti acei debitori care au avut procese pierdute anterior modificarii legii din anul 2020, pot reparcurge procedura privind darea in plata, pentru a obtine Reechlibrarea contractului de credit. 

Un alt aspect esential este retroactivitatea legii intrucat procedura Darea in plata se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate ulterior.

Reechilibrarea contractului de credit în franci elvețieni se poate realiza prin intermediul unor instanțe judecătorești.

Darea in plata (in care intra Reechilibrarea) se poate aplica in toate acele raporturi juridice, nascute intre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.

Cesionarii creantelor sunt Firmele de recuperare a creantelor bancare. 

Acestea sunt asa zisii Recuperatorii de creante sau Colectorii creantelor bancare in legatura cu care am scris cu alta ocazie. 

Clienții care au luat credite în franci elvețieni și care se confruntă cu dificultăți în a plăti ratele lunare din cauza acestor fluctuații pot cere reechilibrarea contractului de credit pentru a reduce povara financiară și pentru a-și proteja împotriva riscului de neplată sau de executare silită.

Conditii pentru a obtine Reechilibrarea contractului de credit 

  1. suma împrumutata nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, la cursul de schimb publicat de B.N.R. în ziua încheierii contractului de credit;

creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.

Este indeplinita impreviziunea. In ce priveste impreviziunea drept conditie la Darea in plata ( reechilibrarea contractului de credit  ) amintim urmatoarele ipoteze ce trebuie indeplinite in mod alternativ si nu cumulativ.

Reprezintă impreviziune acea situatia in care pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit.

SAU

Pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă. Chiar daca nu este indeplinita ipoteza de mai sus, putin probabil, daca clauza abuziva privind dobanda variabila genereaza o crestere de peste 50 % fata de luna anterioara, puteti cere darea in plata.

In acest sens, nu uitati: chiar daca pare imposibil sau ati mai avut un litigiu avand obiect dare in plata, pierdut anterior modificarii din 2020, puteti sa ne contactati si va ajutam sa va reechilibrari contractul de credit ce a devenit impovarator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *