Producatorii si importatorii vaccinului anti-COVID ar putea fi actionati in instanta pentru eventualele efecte adverse!

Fata de existenta legilor romane in vigoare astazi, producatorii si importatorii vaccinului anti Covid pot fi actionati in instanta pentru eventualele efecte adverse.
Desi exista posibilitatea ca Guvernul Roman sa emita OUG prin care Statul Roman (adica noi) sa plateasca aceste despgubiri , in acest moment stim doar ca existenta legilor din 2004 si 2003 permit actionarea direct asupra producatorilor.

„Este o veste proastă în sine. Spre deosebire de britanici şi francezi, care dau legi pentru imunizarea de răspundere legală în cazul celor trei companii, văd că în România se practică o abordare difertă, şi anume ca statul să suporte aceste despăgubiri (…) Este intimidantă ideea că producăturul nu va răspunde pentru nimic şi va răspunde statul, adică noi, plătitorii de taxe şi impozite, în locul Pfizer, AstraZeneca şi Moderna, care vor face nişte «mici» profituri de câteva zeci de miliarde, inclusiv pe seama celor care nu vor să se vaccineze.

Ce se ascunde în spatele acestei campanii a Big Pharma de a scăpa de răspundere civilă şi penală în cazul apariţiei efectelor adverse ale vaccinurilor? Înseamnă că se ştie, cu siguranţă, că vor exista nişte efecte adverse, mai grave sau mai puţin grave, şi pe care le vor trecute pe seama statului şi bineînţeles pe seama noastra

Două legi permit acționarea în instanță a producătorilor și importatorilor de vaccinuri.


Dacă apar efecte adverse să vedem cine va plăti aceste despăgubiri, pentru că e vorba de cheltuieli de spitalizare şi alte aspecte negative.

Raspunderea producătorului şi importatorului de vaccin poate fi antrenată printr-o plângre la ANPC, în baza a două legi, una din 2004 – Legea privind produsele cu defecte, şi alta din 2003, Legea drepturilor pacienţilor. Sper să nu le aducă (Guvernul) modificări prin OUG doar pentru că aşa vor Pfizer, Moderna şi BioNTech, pentru că ar fi neconstituţional.

sursa: Gandul-parere Avocat Piperea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *