Ce facem cand un parinte pleaca cu copilul fara acordul celuilalt parinte?

Cazurile de rapire internationala minor vizeaza familiile in care divortul si separarea parintilor s-a creat, iar din cauza realitatilor economico financiare din Romania, migratia a devenit un mod de viata larg raspandit.
Astfel, unul dintre parinti se vede nevoit a parasi tara pentru a lucra in strainantate, iar mentinerea relatiilor cu minorul devin din ce in ce mai anevoioase.

Deasemenea , desi ideal este ca parintii sa gaseasca intelegere pentru cresterea armonioasa a copilului, in situatia in care distanta impedimenteaza accesul la minor si animozitatile dintre fostii soti cresc.
Din acest motiv, tot mai multi parinti, fara a realiza gravitatea faptei incalca drepturile copilului de a mentine legaturi cu celalalt parinte si incalca si institutiile reglementate de Codul Civil dupa desfacerea casatoriei cu privire la relatiile dintrte parinti si copiii lor minori.

Trebuie sa ne cunoastem drepturile. In primul rand, relatia normala intr-o familie, presupune inclusiv, mentinerea unui climat sanatos pentru copilul rezultat din casatorie.
Exista situatii in care, unul dintre parinti, de cele mai multe ori acest lucru se intampla in casatoriile incheiate intre sotii cu cetatenii diferite, muta copilul din locul normal de convietuire, in tara sa natala fara acordul uneia dintre parti, astfel incat in materie internationala, conventia de la Haga semnata la 1980 la care au luat parte majoritatea tarilor dezvoltate, a stabilit ca sotul care este lipsit de dreptul de a-si vedea copilul prin actiunea celuilalt sot de a transporta minorul intr-o alta tara, poate fi combatuta printr-o actiune de inapoiere a minorului, daca actiunea de transportare, mutare, este ilicita.

Deplasarea sau neînapoierea unui copil se consideră ilicită: a) cînd are loc prin violarea unui drept privind încredinţarea, atribuit unei persoane, unei instituţii sau oricărui alt organism acţionînd fie separat, fie împreună, prin legea statului în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită, imediat înaintea deplasării sau neînapoierii sale; şi b) dacă la vremea deplasării sau neînapoierii acest drept era exercitat în mod efectiv, acţionându-se separat sau împreună ori ar fi fost astfel exercitate, dacă asemenea împrejurări nu ar fi survenit.
Astfel, autoritatea ce are competenta in solutionarea acestor cereri, pe cale amiabila in prima faza si ulterior in fata Tribunalului, este Ministerul Justitiei din Statul Contractant.

Atunci cand constatam ca minorul a fost deplasat intr-un alt stat de catre celalalat sot, cererea de inapoiere a minorului trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

a) informaţii privind identitatea reclamantului, a copilului şi a persoanei despre care se susţine că a luat sau a reţinut copilul;
b) data naşterii copilului, dacă este posibil să fie obţinută
c) motivele pe care se sprijină eclamantul pentru a cere înapoierea copilului;
d) toate informaţile disponibile privitoare la localizarea copilului ş identitatea persoanei cu care copilul este presupus a se afla;
e) copie autentificată oricărei decizii sau acord utile;
f) o atestare sau declaraţie sub jurămînt emanînd de la autoritatea centrală sau de la altă autoritate competentă a statului în care se află reşedinţa obişnuită sau de la o altă persoană calificată privind dreptul statului în materie;
g) orice alt document util.

Tribunalul Bucuresti este instanta competenta In Romania. Astfel cum arata convenţia, persoana indreptatitia, institutita sau organismul, care pretinde că dreptul privitor la încredinţare sau de vizitare în înţelesul art. 3 sau 21 au fost violate, se poate adresa direct autorităţilor judiciare sau administrative ale statelor contractante, în aplicarea sau neaplicarea dispoziţiilor convenţiei.

 

 

Ati locuit impreuna cu toata familia in strainatate si unul dintre parinti a plecat in Romania cu copilul fara acordul dvs? Sau a avut acordul pentru o simpla vizita si nu s-a mai intors? Pentru  copil, Romania nu este “acasa”? Va putem reprezenta in procesele de rapire internationala de minori, iar copiii sa fie returnati in tara lor de resedinta.

De asemenea putem constitui apararea si pentru parintele care a venit cu copilul in Romania iar celalalt parinte doreste returnarea in strainantate. Daca doriti sa ii stabiliti domiciliul aici pentru ca nu puteti sau nu doriti sa va reintoarceti alaturi de partener sau in strainantate, avem solutii si avocati specializati in rapiri internationale minori.