Creditele in franci elvetieni CHF, denominare, inghetare curs

O problema spinoasa pentru romani astazi sunt creditele in franci elvetieni , clauzele abuzive din cadrul acestor contracte si mai ales cresterea cursului CHF-LEU .

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum insa cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 de bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

Stim cu totii ca temeiul juridic al clauzelor abuzive este Legea 193/2000, dar astazi asa numita denominare a cursului si inghetarea acestuia la nivelului anului contractarii au ca temei juridic Cauza Kasler vs OTP

Opinia avocatului general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene este aceea ca plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva.

Jurisprudenta ce poate fii folosita ca si practica judicara in Romania porneste de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare a valutei valabil cu o zi inainte de data de plata a ratei. Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic.

Deci practic, in afara obtinetii nulitatii clauzelor considerate abuzive , cum este de exemplu comisionul de risc (ce are o cota foarte mare) putem obtine pe calea justitiei astazi, si inghetarea cursului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *