Revocarea donatiei- Ingratitudine


Contractul de donatie este un act juridic solemn, unilateral si cu titlu gratuit, prin care o parte, numita donator, transmite, in mod irevocabil, un bun al sau unei alte persoane, numita donatar, care il accepta. Donatorul nu primeste nimic in schimb, avand intentia de a gratifica donatarul.

Există circumstante în care donatiile pot fi retrase sau invalidate, cum ar fi neexecutarea fără justificare a sarcinilor asumate de către donator sau pentru cazuri de ingratitudine la adresa donatorului, conform art. 1020 din Codul Civil.

           Deci, in esenta, donatarul are o obligație de recunoștință față de donator; această obligație impune donatarului să se abțină de la săvârșirea unor fapte necorespunzătoare față de donator. Dacă donatarul nu respectă această obligație, atunci donația se poate revoca pentru ingratitudine.

            Conform art 1023 Cod Civil, cazuri de revocare pentru ingratitudine sunt:

1.dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

2.dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

3.dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

            1. Dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat.

            Aceasta cauza este valabila daca a existat numai o tentativă de omor sau fapta s-a consumat și nu este necesară o condamnare penală, fiind suficient să se stabilească existența intenției de a ucide.

            Acest caz de revocare nu este valabil dacă donatarul a pus în pericol viața donatorului sau a unei persoane apropiate acestuia din culpă și nici dacă el nu a avut discernământ la momentul săvârșirii faptei.

            2. Dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator.

            Acest caz de revocare presupune să existe fapte infracționale, agresiuni fizice sau insulte grave săvârșite de către donatar la adresa donatorului ori să lezeze onoarea sau demnitatea acestuia.

Legea are în vedere săvârșirea cu intenție a acestor fapte.

  1. Dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Acest caz de revocare presupune ca donatorul să fi ajuns în nevoie, iar donatarul să refuze fără justificare ajutorul alimentar impus de obligația de recunoștință.

Foarte important: In cazul in care  donatorul are rude sau alte persoane obligate și care au mijloace de a-l ajuta pe donator, el nu poate pretinde alimente de la donatar.

În privința cuantumului, alimentele nu trebuie să treacă peste valoarea actuală a bunului donat, ținându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donației, iar dacă bunul piere fortuit, donatarul poate refuza acordarea acestora.

Ce este Acțiunea în revocare a donatiei?

Aceasta actiune judecatoreasca are caracterul unei pedepse civile, astfel:

  • este o acțiune strict personală putând fi intentată numai de către donator;
  • nu poate fi intentată decât împotriva donatarului vinovat;
  • poate fi introdusă în termen de un an de la data când donatorul a avut cunoștință de ea;
  • admiterea ei nu produce efecte retroactive față de terți.

a. Acțiunea în revocare pentru ingratitudine este o acțiune strict personală putând fi intentată numai de către donator. Prin excepție, moștenitorii donatorului devin titularii acțiunii în revocare pentru ingratitudine în trei cazuri:

– dacă acțiunea a fost intentată de donator, dar acesta a decedat înainte de terminarea procesului;

– dacă donatorul a decedat înainte de expirarea termenului în care putea intenta acțiunea și nu l-a iertat pe donatar;

– dacă donatorul a decedat fără să fi cunoscut cauza de revocare a donației; moștenitorii donatorului pot introduce acțiunea în termen de un an de la data morții acestuia.

            b. Acțiunea în revocare pentru ingratitudine nu poate fi intentată decât împotriva donatarului vinovat.

            Dacă acesta moare înainte ca acțiunea să fi fost intentată, ea se stinge, neputând fi pornită împotriva moștenitorilor donatarului.

            Dacă donatarul moare după introducerea acțiunii, aceasta poate fi continuată împotriva moștenitorilor.

            Dacă bunul a fost donat mai multor persoane, revocarea donației pentru ingratitudine nu poate fi admisă decât împotriva acelora care s-au făcut vinovați de ingratitudine.

            c. Acțiunea în revocare pentru ingratitudine poate fi introdusă în termen de un an de la data când donatorul a avut cunoștință de ea.

            Acest termen este un termen de prescripție, fiind supus cauzelor de întrerupere și suspendare stabilite în materie de prescripție.

            d. Întrucât acțiunea în revocare pentru ingratitudine este o acțiune în restituire cu caracter de pedeapsă, admiterea ei nu produce efecte retroactive față de terți.

            Aceasta înseamnă că drepturile dobândite de terți înainte de intentarea acțiunii sau de înscrierea (notarea) ei în registrele de publicitate rămân valabile.

            Potrivit art. 1026 Cod civil, „Revocarea pentru ingratitudine nu are niciun efect în privinţa drepturilor reale asupra bunului donat dobândite de la donatar, cu titlu oneros, de către terţii de bună-credinţă şi nici asupra garanţiilor constituite în favoarea acestora. În cazul bunurilor supuse unor formalităţi de publicitate, dreptul terţului trebuie să fi fost înscris anterior înregistrării cererii de revocare în registrele de publicitate aferente.”

Totodata, conform art. 1025 Cod civil, „(1) În caz de revocare pentru ingratitudine, dacă restituirea în natură a bunului donat nu este posibilă, donatarul va fi obligat să plătească valoarea acestuia, socotită la data soluţionării cauzei. (2) În urma revocării donaţiei pentru ingratitudine, donatarul va fi obligat să restituie fructele pe care le-a perceput începând cu data introducerii cererii de revocare a donaţiei.”

Acțiunea în revocarea donației pentru ingratitudine nu este obligatorie pentru donator, acesta având posibilitatea de a-l ierta pe donatar. Aplicarea unei pedepse nu se produce niciodată de drept, astfel că titularului acțiunii îi este recunoscută posibilitatea de a-l ierta pe donatar.

Donatorul poate sa il ierte pe donatar numai după săvârșirea faptei de ingratitudine. Nu se poate admite intr-un contract de donatie,  să fie inserate clauze potrivit cărora donatorul să renunțe anticipat la dreptul de a cere revocarea contractului de donație pentru ingratitudine. O astfel de clauză se sancționează cu nulitatea absolută, chiar dacă donatarul nu ar săvârși nicio faptă de ingratitudine.

Totusi trebuie cunoscut faptul ca, ingratitudinea nu este usor de dovedit si nici nu poate fi considerata ca si clauza de revocare doar cand cel care a donat bunul se razgandeste…

Reechilibrarea contractului dvs de credit

Ce inseamna reechilibrarea contractului de credit?

Reechilibrarea contractului de credit se referă la o procedură prin care se modifică unele clauze ale unui contract de credit în special rata de dobândă și/sau valoarea ratei lunare, pentru a reduce impactul fluctuațiilor valutare asupra datornicilor.

Mai noi, se poate solicita si reechilibrarea graficului de ramburasare, daca, dupa o anumita perioada dobanda este disproportionata fata de principal.

Cea mai mare problema in domeniul creditelor bancare astazi clientii care, între anii 2000 și 2010, preponderent din Europa Centrală și de Est au contractat credite în franci elvețieni, considerând că aceasta era o opțiune mai avantajoasă decât creditele în moneda națională.

Cu toate acestea, după ce Băncii Naționale a Elveției a abandonat plafonul de curs valutar între francul elvețian și euro în 2015, valoarea francului elvețian a crescut semnificativ, iar clienții care au luat credite în CHF au fost afectați de o creștere bruscă a ratelor lunare, care s-a dovedit a fi greu de suportat pentru mulți dintre ei.

Cum s-a manifestat aplicarea efectiva a procedurii darii in plata? 

Ca un istoric pe termen relativ scurt, va amintim ca Legea Darii in plata, ulterior modificarilor din 2020, ofera tuturor debitorilor dreptul de a apela Procedura darii in plata, in care prioritate are Reechlibrarea contractului de credit. Mai exact, se face o medie intre cursul valutar de la data contractarii creditului si prezent , in acest mod riscul valutar este suportat atat de Banca cat si de client, nu doar de client.

Toti acei debitori care au avut procese pierdute anterior modificarii legii din anul 2020, pot reparcurge procedura privind darea in plata, pentru a obtine Reechlibrarea contractului de credit. 

Un alt aspect esential este retroactivitatea legii intrucat procedura Darea in plata se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate ulterior.

Reechilibrarea contractului de credit în franci elvețieni se poate realiza prin intermediul unor instanțe judecătorești.

Darea in plata (in care intra Reechilibrarea) se poate aplica in toate acele raporturi juridice, nascute intre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.

Cesionarii creantelor sunt Firmele de recuperare a creantelor bancare. 

Acestea sunt asa zisii Recuperatorii de creante sau Colectorii creantelor bancare in legatura cu care am scris cu alta ocazie. 

Clienții care au luat credite în franci elvețieni și care se confruntă cu dificultăți în a plăti ratele lunare din cauza acestor fluctuații pot cere reechilibrarea contractului de credit pentru a reduce povara financiară și pentru a-și proteja împotriva riscului de neplată sau de executare silită.

Conditii pentru a obtine Reechilibrarea contractului de credit 

  1. suma împrumutata nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, la cursul de schimb publicat de B.N.R. în ziua încheierii contractului de credit;

creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.

Este indeplinita impreviziunea. In ce priveste impreviziunea drept conditie la Darea in plata ( reechilibrarea contractului de credit  ) amintim urmatoarele ipoteze ce trebuie indeplinite in mod alternativ si nu cumulativ.

Reprezintă impreviziune acea situatia in care pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit.

SAU

Pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă. Chiar daca nu este indeplinita ipoteza de mai sus, putin probabil, daca clauza abuziva privind dobanda variabila genereaza o crestere de peste 50 % fata de luna anterioara, puteti cere darea in plata.

In acest sens, nu uitati: chiar daca pare imposibil sau ati mai avut un litigiu avand obiect dare in plata, pierdut anterior modificarii din 2020, puteti sa ne contactati si va ajutam sa va reechilibrari contractul de credit ce a devenit impovarator

Adaptarea contractelor de credit – Efect al Legii darii in plata

Utilitatea Legii dării în plată , in noua sa forma este in principal pentru echilibrarea contractelor de credit și ușurarea poverii debitorilor la bănci si nu neaparat a pierderii locuintelor.

In practica, avem deja decizii ale Instantelor prin care s-a dispus stabilizarea (înghețarea) cursului leu – franc elvețian la cursul  anilor 2007-2008, perioada de contractare a creditelor in CHF cu cea mai mare amploare. 

Se observă că această lege, încă ignorată de consumatori, nu duce la pierderea casei de locuit, ci la redarea utilității sociale a contractului de credit – debitorul va continua să își achite datoriile, în limitele inițial stabilite, își va păstra casa și va beneficia de surplusul de lichidități care, până acum, erau înghițite fără cauză justă de bancă.  Sa nu uitam, ca cel putin in cazul Contractelor de credit in moneda CHF (anii 2007-2008), Banca a avut un rol esential in convingerea populatiei spre a contracta astfel de credite. 

Legea dării în plată poate fi utilizată ca armă de negociere și instrument de reconstrucție justă a contractului de credit nu numai de către debitorii care au contractat credite în valută, ci și de debitorii cu credite în lei ale căror plăți către bancă au crescut cu peste 50% în ultimele 6 luni. 

Nici cursul valutar EURO nu este de neglijat ca si temei al darii in plata, fata de cresterea acestuia peste masura in ultima vreme.

Credem ca Legea dării în plată va putea fi utilizată ca o arma contra executărilor silite abuzive. În anii urmatori vor fi executări silite masive ale băncilor contra tuturor debitorilor din credite garantate cu imobile cu destinația de locuințe. Aceasta avalansa va fi declanșata pentru neplată ratelor, cauzată de multiplele falimente care vin și de șomajul masiv care se preconizează. Notificarea de dare în plată îngheață automat efectele contractului de credit și orice executare silită, precum și curgerea dobânzilor, comisioanelor și penalităților, declanșând o negociere obligatorie pentru bancă (în vederea reducerii poverii datoriei sau a ștergeii acesteia), sub sanctiunea unei decizii a instanței de reechilibrare a contractului sau chiar a darii in plata. 

Iată că,  Legea dării în plată, în noua sa formă, emisă  in 2020 (52/2020) reuseste să fie menținută în atenția publicului, a autorităților și a instanțelor (care, între 2016-2019, ajunseseră să abroge această lege, prin cutume judiciare care pretindeau consumatorilor supra-îndatorați să facă proba impreviziunii