Procedura contestatiei la executare in 2019

S-a schimbat procedura de contestare a executarilor silite iar din 2019 se va urma o noua procedura prin care cei care sunt urmariti de catre banci, ifn-uri sau recuperatori de creante isi vor putea face dreptate in fata instantei de judecata si vor putea solicita anularea executarilor silite prin contestatia la executare.

Ce noutati apar pe acest segment si ce trebuie sa stie un debitor urmarit silit de catre o banca, un ifn un recuperator de creante sau chiar daca a imprumutat bani de la camatari? Ce Metode De Aparare Impotriva Executarilor Silite sunt aplicabile din 2019?

Modificarile constau in faptul ca toti cei enumerati mai sus, vizati de executarea silita fie ea imobiliara sau mobiliara, sau cei cu probleme la restituirea ratelor ori care au ajuns deja pe “mana” recuperatorilor, vor trebui incepand cu 2019 sa isi modifice strategia prin care vor contesta executarea silita.

Astfel, pentru a intelge mai bine, vom cita vechiul text de lege si noul text de lege modificat de legea 310/2018.

  • Vechiul text de lege – art. 713 alin.2 cod procedura civila –

2) În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui.

  • Noul text modificat – art. 713 alin. 2 cod procedura civila –

(2) În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală pentru desfiinţarea lui, inclusiv o acţiune de drept comun.

Observam diferata, in sensul ca textul modificat face trimitere in cazul in care executarea silita este pornita in baza altui titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, respectiv in baza unui contract de credit, cu banca ifn sau cesionat la recuperator ori contract imprumut la notar cu un camatar, la faptul ca debitorul sa poate sa invoce  motive de fapt sau de drept doar daca pentru anularea acelui titlu executoriu nu exista o cale procesuala specifica sau o actiune de drept comun.

Astfel, cei care vor dori sa invoce caracterul abuziv al unor clauze din contractul de credit, sau sa solicite instantei de judecata sa anuleze dobanda contractuala abuziva, ori dobanda penalizatoare, sau orice alta clauza de natura sa debalanseze contractul titlu executoriu vor trebui sa urmeze procedura de mai jos

Cum contest executarea silita incepand cu 2019?

  1. Primesc actele de executare silita de la executor dupa ce Banca,ifn-ul,recuperatorul de creante sau camatarul mi-a deschis dosar de executare silita, ce fac?

    In termen de 17 zile iau legatura cu un avocat specializat in executari silite si formulez ceea ce se numeste generic o contestatie la executare.

  2. Cum contest executarea silita si metode de aparare impotriva executarilor silite pentru 2019?

    Avand in vedere modificarile operate, debitorul contestator , trebuie sa formuleze o contestatie la executarea cu privire la ACTELE de executarea – somatie, instiintare de incepere a executarii silite, proces verbal de cheltuieli de executare,incuviintarea de executare silita data de catre instanta,proces verbal sechestru etc.

    Primul pas – debitorul formuleaza contestatia la executare unde poate invoca neregularitati cu privirei la actele de executare STRICT si anume-
    – nementionarea sumei executate si / sau modalitatile de executarea, ilegala mentionate;
    -lipsa de reprezentant in cazul punerii in executare cu privire la recuperatorii de creante;
    -necertitudinea sumei;
    -incompleta intocmire a actelor de executare etc.

    Cel ce-al doile pas-  
    Debitorul va trebui sa deschida  o actiune suplimentara fata de contestatia la executare prin care sa invoce toate aspectele de nulitate absoluta cu privire la tiltu executoru si anume contractul de credit sau de imprumut persoana fizica, cum ar fi invocarea clauzelor abuzive, inghetare curs , reechilibrare grafic rambursare, etc.

    Cel ce-al treilea pas-
    Dupa ce a deschis contestatia la executare dublata de actiunea pe drept comun prin care solicita anularea partiala a clauzelor contractuale, debitorul trebuie sa solicite instantei de judecata , suspendarea executarii silite si ulterior si suspendarea dosarului de contestatie la executare silita pana cand dosarul deschis pe dreptul comun de anulare a tuturor clauzelor abuzive ingehtare curs sau chiar reechilibrare contractuala, ramane definitiv iar ulterior acestui moment, se va putea duce cu hotararea din dosarul pe drept comun si -o va putea folosi in vederea anularii executarii silite avand inv edere LIPSA CERTITUDINII TITLULUI EXECUTORIU.

    Concluzia – debitorii vor fi nevoiti sa deschida doua actiuni prin care sa dovedeasca de fapt abuzurile la care au fost supusi prin inserarea unor clauze ce fac imposibila desfasurarea in conditii normale a unui contract de credit sau de imprumut si una prin care sa conteste de fapt executarea silita pe baza necertitudinii creantei puse in executare silita.Inclusiv retractul litigios va putea fi pus in discutie pe marginea motivelor de anulare a executarilor silite.

Pentru ce executari silite se va aplica noua procedura de contestatie la executare dar si acele noi metode de aparare impotriva executarilor silite?

Atentie – Executarile silite incepute dupa data de 21.12.2018 vor fi supuse noii proceduri de contestatie la executare.