Dare in plata CHF

Jurisprudenta in materia darii in plata nu a devenit inca suficient de stufoasa si nici nu este liniara. Timpul scurs de la intrarea in vigoare a legii pana in prezent a fost probabil prea scurt sa fie statuate cazuri specifice impreviziunii.
Cu toate acestea, parerea noastra profesionala este ca situatiile contractelor bancare in moneda CHF au fost o situatie imprevizibila, Iar dublarea cursului valutar nu ar fi putut fi prevazuta in mod rezonabil de consumatorul mediu de rand.
​Mai mult, fluctuatia CHF –LEU a fost imprevizibila poate si pentru un economist mediu, dar mai cu seama pentru un consumator mediu de rand.
​Da, ne asumam fluctuatiile valutare PREVIZIBILE, cum sunt monedele Euro USD etc. Este deja notoriu faptul ca diferenta de curs valutar de la 1,8-1,9 la 4 a surprins cea mai mare parte a populatiei.
​Mai mult, fluctuatia (adica DOAR CRESTEREA) cursului valutar a fost de natura a creste gredul meu de indatorare cu peste 100%. Aceasta fluctuatie reprezinta in conceptia oricarui jurist un risc supa-adaugat.
​Deci in momentul de fata ne aflam intr-o vadita situatie de imposiblitate de plata, intr-o situatie imprevizibila dubla (venit zero pentru o perioada mult prea lunga si dublarea ratei bancare.)

​Exista jurisprudenta in materie , chiar in ceea ce priveste impreviziunea (contract semnat anterior anului 2011 ) strict pentru fluctuatia CHF-LEU

• Cu privire la previzibilitatea fluctuatiei cursului valutar CHF-LEU: este de notorietate ca evolutia cursului de schimb CHF nu a fost prevazuta chiar de specialist in domeniul macroeconomic, fiind o consecinta a crizei economic-financiara mondial, eveniment de asemenea neprevazut, iar pe de alta parte , se poate presupune, in mod rezonabil, in baza comportamentului unui consumator mediu, ca, daca subsemnatul as fi cunoscut evolutia cursului de schimb , nu as mai fi incheiat contractul de credit.
Nu se poate retine ideea conform careia evolutia cursului de schimb al CHF drept imprevizibil ar insemna incalcarea principiului nominalismului monetar, intrucat, desi riscul valutar este de esenta contractelor de credit incheiate in moenda straina, evolutia neprevazuta a cursului de schimb in detrimental uneia dintre partile contractante poate reprezenta un eveniment exceptional in sensul teoriei impreviziunii.
Astfel, cresterea abrupta a cursului valutar CHF-LEU a fost imprevizibila, efectele acesteia asupra contractului intervenind pe parcursul derularii sale, deci indeplinita conditia intervenirii schimbarii de circumstante sau al constatarii efectului asupra contractului.
Meterializarea riscului valutar caracteristica impreviziunii intra in discutie numai in momentul unei depasiri semnificative , exceptionale , a limitelor de variatie ale cursului previzibile la momentul incheierii contractului , fie ca efect brusc al unui soc valutar …..
Initial, contractarea unui credit in franci elvetieni s-a prefigurat a fi mai avantajoasa fata de alte oferte de creditare in lei sau euro. In conditiile in care creditul in franci elvetieni era un produs nou pe piata si in lipsa unor informatii corespunzatoare , subsemnatul m-am obligat sa returnez sumele imprumutate, avand premise cursul de schimb valutar din perioada respective (1,9-2).

• In ceea ce priveste conditia onerozitatii excesive a obligatiilor .
​Dezechilibrul financiar este semnificativ, valoarea prestatiei la care m-am obligat a crescut cu 100% , valoare ce depasteste pragul de 50% retinut in literature de specialitate, in lipsa unei definitii legale a notiunii de onerozitate excesiva.